DANİMARKADAN BİR SES YÜKSELİR: CEHENNEM
İnsan ne zaman kutsala sığınır?
İnsan ne zaman kutsala saldırır?
İnsan ne zaman kutsalı değiştirmek ister!
İnsan kutsala neden sarılırsa, neden saldırırsa işte o nedenle de değiştirmek ister.
Kutsal bilinen şeyler neden insanların en çok örselenmiş taraflarıdır! Bu nedenle mi “kimlik” denen şeyde hep örselenmiş yanlar vurgulanır.
Üç-dört gün önce Ladin parmak salladı. Karikatürleri yayınlamaya devam ederseniz sizin cehenneminiz olurum!
Danimarka’nın Aorhus kentinde bir kilisede görev papaz Jacob Holm gecikmeden yanıt verdi. Cehennem insanlar hayattayken içlerinde yaşadıkları bir haldir. İnsanların sonsuza kadar cezalandırıldığı bir cehennem hayatı yoktur. İncil’de de böyle bir tarif bulunmamaktadır. Cehennem tanımı ilk kez Ortaçağ’da yapılmıştır ve İncil’e bu dönemde girmiştir. Tanrı bize sonsuz sevgisini bağışladığı için cehenneme göndermez.
Bu açıklamadan hareketle; O halde cehennem yoksa cennette yoktur.
Şimdi durduk yere neden cennet ve cehennemi tartışıyoruz? Bilmediğimiz, sadece kurguladığımız dayatmaların ardına neden sığınıyoruz!
Dünya aynı dünya. Günahlar tüm dinlerde aynı. Günah tüm dünyada insana en yabancı, aynı zamanda en tanıdık kelime. Değişen nedir ki yeniden sevabı, günahı tanımlıyoruz..
Bu dünyayı yaşamak, bu kadar mı ağır da öte dünyaya sarılıyoruz?
Ertelenmiş hayat bizimkisi..
Bu dünyanın hakkını vermeden nereye böyle? Günahtan öte sevaplarınızı yazın. Günahı yazmak kolay. Yasaklamaları peşi sıra dizmek. Ama özgürlüklerimiz? Bizim özgürlüğümüz nerede başlayıp bitiyor? Bizim cennetimiz neresi?
Çiçeği, böceği, bu dünyadaki görmek sevap. Güzele bakmak sevap. Önümüz güneş, arkamız ay. Ay arka güneş. Cennet ve cehennem arayanlara sözüm. 2010 yılında yayınlanacak İncil’den cehennem tanımları çıkartılacakmış. Kitapları meydanlarda yaksak da, siyah kalemle sansürlesek de, bilgileri yok saysak da. İnsan zihnine dokunamayız.
İnsanlar özgüleşmedikçe, kendi cennet ve cehennemlerini keşfetmedikçe cehennem kelimesini yasaklasanız ne fayda. Dilden çıkarsanız ne fayda.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder