Her Çocuğun Bir Masalı Oldu Mu?

İnsan, bedeninde kiracı. Beden değiştiremiyoruz belki ama, ruh ruh dolanabiliyoruz. Nasıl mı? Elimize aldığımız her kitapta, okuduğum her kelimede başka bir insanın bedenine bürünüp onunla birlikte bir hayatı yaşıyabiliyoruz. Kendi coğrafyamızdan çok öteleri görüp, düş dünyasına hızlıca girebiliyoruz.

Kitaplar yaşamım boyunca hep çok önemli oldu. Her kitap benim için bir mesajdı. Annem ve babam ne zaman birbirleriyle itilafa düşseler, babam pencerenin önündeki yeşil koltuğa oturur, elinde sımsıkı tuttuğu Bulgar Sadık'ı okurdu. Ağabeyimle birbirimize bakar gülümserdik. Anlardık ki evde uslu durma zamanı. Nereden mi bilirdik? Bulgar Sadık söyledi:)

En sevdiğimiz armağandı kitaplar. Kitap özgürlüktü çünkü. Çalışan anne-baba çocukları için nefes durağıdır kitap. Yaz okulları ve kampların arasına saklanmış incidir. Yazlık kitaplarımız vardı; Gizli Yediler, Kahraman Üçler, Yaramaz Kızlar... Ama kışın okul zamanı zihnimize dokunan, yüreğimizi işleyen kitaplarımız olurdu. Annem işten gelir gelmez hızla mutfağa koşar, yemek yaparken radyo tiyatrosunu dinletirdi bize. Ardından da elimize şiir kitapları verirdi. "Akıcı ve vurgulu konuşmak insanın kendine güvenini artırır" derdi. "Şiir insanın kalbini olgunlaştırır" diye eklerdi. Yüksek sesle şiir okuma saati başlardı o andan itibaren. Ta ki babam eve gelip yemek masasına oturuncaya kadar biz... Sonrasında hayatımı hep bilimsel kitaplar sardı, arada ruhumu besleyen başka kaynaklarda olmadı değil. Çünkü kitap elimi hiç bırakmayan sevgiliydi ya da benim onunkini!

Hayatımdaki 2. kitap devrimi Cevat Ilgaz'ın doğumuyla birlikte başladı. Kitaplarda, zaman gibi değişmişti. Yapbozlu, mıknatıslı, cd'li kitaplar vardı. Sayfasını çevirmeye kıyamayacağın güzellikte basılmış kitapları görünce aklıma hep çocukluğum düştü. Zamane çocukları çok şanslıydı. Ilgaz sayesinde bizde çocuklaşıyor, türlü türlü kitaplarla eğleniyorduk.

Derken bir gün...

Cevat Ilgaz'a doğum günü için planlar yaparken, telaşıma 1MK admini, sevgili dostum, yol arkadaşım Erkan Bal'da ortak oldu. Çünkü o da kızı Melikem'in doğum günü için büyük bir heyecanla heyediye araştırması içerisindeydi. Derken konuşmalarımızın sonucunda bu iki çocuğa unutulmaz bir armağan vermek istedik. O sırada bize ulaşan Yeşilovacık'lı Fatoş'un mektubu ilham kaynağımız oldu. HER ÇOCUĞUN BİR MASALI OLMALI dedik. Kolları sıvadık...

Çocuk, PİNO, Özlem Baki, Zuhal Vogit, Naif Karabatak, Altan Palabıyıkoğlu, Cemil Soysal, 1MK yazar ve okurları başta olmak üzere bir çok blog yazarı kampanyaya destek oldu ve bu güne geldik. Özellikle blog yazarlarının kampanyanın duyurulması ve kitap toplanmasındaki katkıları internet ortamının ne derece güçlü ve etkili olacağının önemli kanıtıdır.

Önce azar azar geldi kitaplar. Moralimizi bozmadık. Sonra giderek sayısı arttı. Yedi iklim, dört bucaktan kitap gelmeye başladı. Kitap ayıraçları, en çok okuyan kitap okuyan çocuklara verilmek üzere oyuncaklar... Kolilerce kitap Yeşilovacık' a vardı. Takvimler 19 Mayıs'tı. Ancak, raflar yoktu. Kitapları Belediye görevlilerine teslim edip geri döndük. Az içimiz buruktu...

Sonra kitapların konulacağı oda boyandı, raflar yerine kondu. Görülmeye değer bir telaş başladı...

kutuphane1

Tek göz odanın içinde bir grup kadın çalışmaya başladı. Önce kitaplar tasnif edildi. Her açılan kolide bir sevinç çığlığı yükseldi, bir anı paylaşıldı. O günlerde sevgili Nezihe Araz aramızdan ayrılmıştı. Türkan Saylan ve adını bilmediğimiz onlarca kadın saygıyla, sevgiyle anıldı.

kutuphane2

Şimdi perdelerini dikiyor Ayşe'm! Annem! Canım annem benim! Kolilerin açılması ve yerleştirilmesinde yarıdımı geçen Ayşe, Yasemin, Cennet ve Fatoş Hanımlara... Yeşilovacık Belediyesi çalışanlarına... Cemil, Cevat, Mustafa Beylere... Çok teşekkür ediyorum.

Ama daha yapılacak işler var. Lambalar takılacak. Gelen dvd 'ler için bir televizyon ve dvd satın alındı. İlgili bağlantılar kurulacak. PİNO tarafından çizilen logo kapıya çakılacak. Bir de yüreklerini ortaya koyup yardım eden herkesin adı bir kağıda yazılıp duvara asılacaktı ben şehre döndüğümde...


Şimdi takvim 5 AĞUSTOS. Hala kitap gönderebilirsiniz... Boş olan raflar dolsun!

HER ÇOCUĞUN BİR MASALI OLMALI KİTAP KAMPANYASI
Yeşilovacık Belediyesi
Mersin-Yeşilovacık

30 Ağustos Zafer Bayramında kütüphanenin resmi açılışı yapılacaktır.

Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bir çocuğun yüreğini genişleten, ufkunu açan olmanın mutluluğunu yaşasın bu kampanyaya katılan herkes.

Şimdi ise elimizi daha büyük bir taşın altına koyuyoruz. Birinci yılını kutlamaya hazırlanan BirMilyonKalem iki büyük projeyle okurlarının karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Sloganız "HERŞEY ÇOCUKLAR İÇİN!"

Yarını bekleyin...



5 yorum:

beenmaya dedi ki...

daha bitmedi demek, bitmez, bitmemeli de zaten...daha sunulacak, açılacak, kelimelerle, kitaplarla, yapılacaklarla kurulacak öyle çok köprü var ki küçücük yüreklerle...

bu bağın bir parçası olabildiysem, bir yüreğe dair güzel bir anın, küçücük bir yüzdeki bir tebessümün bir parçası olabildiysem ne mutlu bana...

ve tekrar çok teşekkürler emeği geçen her bir dosta...

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Merhaba,
Ne güzel böyle güzel bir organizasyonu başlatmak ve başarmak. 30 Ağustos günü orada olmayı biz de çok isteriz.
Selamlar

y. dedi ki...

sevgili şebnem,biz de kitap toplanmasına belli noktalardan destek verebiliriz.ancak biliyorsun standa açmak bunun için koliler yada toplama sandıkları lazım,bunları belli bir isimle tedarik mi etmek gerekiyor,yoksa herhangi bir düzenekte toplanabilir mi,yada en azından kitap toplanırken 1MK nın adı verilebilir mi,sonuçta pek çok insan bazı sorular soracaktır bize,bunları yanıtlayabilmek adına bazı detayları bilmek lazım. sevgiler..

Uzağa Giden Kadın dedi ki...

Sevgili y.,

Bir çok kişi topladığı kitapları kendi imkanları ile Yeşilovacık'a ulaştırdı. Belli bir merkez olarak kitapların önemli bir kısmı benim ofisimde toplandı ve Altan Palabıyıkoğlu'nun desteğiyle herhangi bir ücretlendirme olmaksızın Transkuryenet aracılığı ile Yeşilovacık'a gönderildi. Ancak şimdi elinde kitabı olan dostlardan dileğin kendi imkanları ile kitapları ulaştırmaları olacak.

Kitaplar toplanırken elbetet 1MK adı kullanılabilir. Zaten blog yazarlarının sayfalarındaki logo altındaki linkte doğrudan sorumlu olarak yer aldık.

sevgilerimle.

minimalist dedi ki...

yürekten tebrik ederim sizi çabanız beni cok etkiledi.Göndereceğimiz kitaplar "çocuk kitapları" mı olmalı? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Bir de kütüphanenin yerini size belediye mi verdi? Onu tam anlayamadım.

Ben de bu konuda size destek vermek istiyorum ve en kısa zamanda göndereceğim.

Sevgiler.