SANA ÇORBA YAPTIM



bir lokma ekmeğe
bir yudum su içmeye
yine de şükür etmeye
razıysan gel benimle..

Kıraç, Razıysan Gel

Öylesine soğuk ki.. İçimdeki karbondioksit bile dışarı çıkıp oksijenle flört etmek istemiyor. Aklımda öğlen yediğimiz yemek ve ekmeğimize katık ettiğimiz Beyrut var. Dün yazamadığım şehrim! Seninle Hariri'yi konuştuk hararetli hararetli. Düşüncelerimizi çarpıştırdık. Ekmeğimiz düşüncelerimizle nasıl da çoğaldı. Seninle konuşmayı çok seviyorum. Bazen yaramaz bir çocuk gibi oluyorsun, bazen de sımsıcak bi adam. Bazen de yırtıcı bir kaplan. Düşüncelerimizi gerçekten paylaşıyoruz. Dinliyorsun, kendini dinletiyorsun. Benim dediğim doğru demiyorsun. Öyle güzel yemek yiyorsun ki.. Kaşığa hakkını veriyorsun! Ekmek seninle daha da çoğalıyor. Gözlerimdeki ışıksın, yanağımdaki gamze! Seninle yemek yemeği çok seviyorum..

İşe dönüş vaktimiz geldiğinde akşama içimizi ısıtacak bir şeyler pişirir misin dedin.. İçimizi ısıtacak bir şey! Gülümseme pişirilir mi? Pişirilmez mi? İçimizi ne ısıtır bu soğukta. Gülme ya:)))))))))))))) Buldum! Çorba.. Akşama ASİ var! ASİ zamanında.. Sen ASİ! Yürek ASİ! Çorba ASİ! Ciğerimizi ısıtacak bir çorba olmalı! Senin ilk kez benimle içtiğin bir çorba olmalı.. Ama ne olmalı.. Ne olmalı! Balkabağı çorbası pişireceğim sana..

Bir kilo civarındaki balkabağını tüm çekiciğini ortaya çıkaracak şekilde bir güzel soyalım, sonra küçük parçalara ayıralım. Malum bütün parçalarının toplamından başka bir şeydir. Bi de şarkı bulalım! Her yemeğin bir ruhu var ya! Bizim çorbamızın ruhu içerken içimize akan bu şarkı olsun. Önce dudaklarımız, sonra tüm kalbimiz çorbamızın türküsüyle can bulsun! ASİ var ya bu akşam.. Gözlerim yakalanma korkusundan uzak sende ASİ'yi izleyecek bu akşam!

Bal kabağı soyuldu, parçalarına ayrıldı.. Şimdi iki bardak suda yumuşayana kadar haşlayalım bal kabaklarımızı. Haşlanırken balkabakları boş durmamak azlım. Allah baba boş duranı sevmez! Bir adet kırmızı soğanı kıyalım, üç diş sarımsağı ezelim tamam mı? Sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağında soğan ve sarımsağı pembeleştirelim tamam mı? Haşladığımız balkabağını ateşten alalım. Birer çay kaşığı kişniş, tarçın ve rendelenmiş zencefili; ardından da bir tatlı kaşığı köri, sonra da 2 çorba kaşığı Hindistan cevizini haşlanmış balkabağının içine koyalım. Sonra da hepsini blenderle ezerek püre haline getirelim. Püre haline gelen karışımı 1.5 su bardağı tavuk suyu ve bi çimdik tuz ile 10 dakika kısık ateşte pişirelim. Kaynama noktasına varınca ateşten alalım bir su bardağı süt kremasını ekleyerek karıştıralım.. Karıştıralım! Servis yaparken az kavrulmuş ceviz (BEN) ve taze yeşil soğanın saplarını (SEN) doğrayıp çorbamıza koyalım. Sonra ASİ olalım!


Hani değişik bir servis olsun istiyorsan. Bal kabağından sadece Külkedisi'nin arabası olmaz ya. Küçük bal kabağını tabak yaptım sana..



Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: